Bröllopsmanual - Mat & dryck

Mat och dryck är en viktig komponent för ett lyckat bröllop enligt vår undersökning, men vanligtvis en av de dyraste utgifterna i en bröllopsbudget. Här presenterar vi hur ni kan minska kostnader för mat och dryck, utan att tumma på varken smak, kvalitet och upplevelse.

Laga bröllopsmaten själva

Att laga mat till en fest och ett större sällskap kräver såklart planering, men det gör stor skillnad i er budget om ni har möjlighet att laga bröllopsmenyn själva. Med lite tid för förberedelser och hjälp av nära och kära så är det ingen omöjlig uppgift. Samla  utvalda vänner en dag innan bröllopet äger rum för att laga maten ihop. Upplever ni  en stress att laga maten dagen innan bröllopet kan mycket förberedas tidigare än så och enkelt frysas in, så som brödbak, storkok och tårtbottnar till exempel. När ni utformar er meny, tänk då på att skapa en uppsättning av rätter som går att tillaga i förväg för att spara tid och nerver innan bröllopet.

Utforma er bröllopsmeny

Hur ska ni då tänka i övrigt när ni utformar menyn? En stor del av svaret är att frångå det traditionella och klassiska. Vem minns en halvljummen köttbit eller en toast skagen? Våga vara kreativa och utgå från vad ni tycker är gott och gör det inte för komplicerat. Finns det någon rätt som betyder extra mycket för just er? En rätt som ni lagat på en dejt tillsammans eller en favoriträtt från en resa ni varit på? Att dela med er av ett sådant matminne blir minst lika uppskattat som att bjuda på en traditionell meny.

Innehållsmässigt kan ni med fördel välja prisvärda vegetariska eller veganska alternativ (gärna i säsong), inte minst för att det är billigare, utan det passar specialkost också.

Det finns flera sätt att göra mer vardaglig mat roligare. Vi tycker att det är spännande att presentera maten i en vacker kontext genom att se den som en del av dukningen och dekoren. Det finns massor av innovativa sätt att göra detta på – använda unikt porslin, bygga torn av olika råvaror, hänga upp delar av rätterna i taket eller servera er meny baklänges.  Ja, det finns inga rätt eller fel här tycker vi. Att hitta interaktiva sätt att presentera  maten på som skapar konversation och gemenskap mellan gästerna kan göra middagen minnesvärd. Er kreativitet kommer garanterat att uppskattas och bli ett minne för livet.

Pimpa bröllopsdrycken

Ingen mat utan dryck som det heter. Här behöver ni ta ett beslut om dyrare dryck är viktigt för er. Vårt tips för att hålla nere budgeten är såklart att förbise de dyrare alternativen och satsa på mer prisvärda alternativ. Väljer ni det smarta, prisvärda alternativet är det enkelt att klistra på egna etiketter på till exempel ölburkar, vinflaskor eller alkoholfria alternativ. Då har ni skapat något personligt och eget.

Servering under bröllopsmiddagen

Det finns förstås fördelar med att hålla sitt bröllop i en klassisk bröllopslokal för då ingår oftast serveringspersonal. Men ska budgeten hållas och maten lagas själv så har vi såklart tips på hur ni kan lösa den logistiken.

Självservering är ett utmärkt förslag, eller så kan ni involvera några av gästerna i av- och pådukning mellan rätter. Ni kan också höra er för och se om exempelvis en idrottsförening vill hjälpa till med disk och servering för pengar till föreningskassan.

Eldorados bröllopsmanual - Ett bröllop att lita på. Till ett lågt pris.

Eldorados bröllopsmanual är en samling av våra bästa lärdomar och tips på hur ni kan skapa ett lyckat bröllop med en liten budget. Alla tips i bröllopsmanualen utgår från den bröllopsfest vi arrangerade för Sofia och Sebastian som vann Eldorados bröllopstävling till ett värde av 50 000 kronor. Klicka här för fler tips och inspirerande bilder i Eldorados bröllopsmanual.