Bröllopsmanual - Val av datum, bröllopslokal & gästlista

Det finns några avgörande beslut att fatta innan ni drömmer er i väg i allt från meny, dekor och happenings på er stora dag. När och var bröllopet ska äga rum, samt hur många ni ska bjuda. Dessa faktorer kommer att påverka bröllopsbudgeten. Vi har samlat våra bästa tips på hur man kan tänka kring lokal, datum och gästlista för att hålla nere kostnaderna.

Hitta en okonventionell bröllopslokal i er hemstad

Att hitta en perfekt plats att gifta sig på kan kännas svårt. Vi vill uppmana till det okonventionella och att tänka utanför boxen när det kommer till val av plats och lokal.

1. Leta i er hemstad för att minimera eventuella rese- och boendekostnader.

2. Håll utkik efter lokaler som vanligtvis inte används för bröllop. Lokaler som marknadsför sig som bröllops- och festlokaler är ofta dyra – och det är sällan möjligt att ta med sig egen mat och dryck. Vårt tips är därför att leta efter alternativa lokaler, så som föreningslokaler, scoutstugor eller kontor som ofta står tomma på kvällar och helger.

Gift er i lågsäsong

Många vill gifta sig under sommaren. I genomsnitt gifter 70 % av alla svenska par  sig under maj–oktober och lördag är den absolut vanligaste veckodagen för vigsel*. Årstider och väder påverkar till stor del både tillgänglighet och pris på festlokaler.

1. Genom att gifta er i lågsäsong under november–april kan ni både komma ner i  pris samt slippa den höga konkurrensen av tillgängliga lokaler.

2. När ni ska bestämma er för ett datum kan ett alternativ, om möjligt, vara att välja en annan veckodag än en lördag. Många lokaler erbjuder bättre priser då.

* - SCB, 2022

Mindre gästlista

Enligt vår undersökning anser 79 % av unga vuxna att gästerna är den absolut viktigaste komponenten för en lyckad bröllopsfest. Samtidigt påverkar antalet bröllopsgäster budgeten. Den styr också storlek på lokal och mängd mat och dryck. Att skriva gästlista är inte lätt. Vart drar man gränsen? När budgetbegränsningar finns kan det vara svårt att bjuda alla ni önskar. 

1. Vårt tips är att hålla gästlistan mindre och bortse från oskrivna regler om vilka man bör och ska bjuda. Kom ihåg att det är ert bröllop och ni bestämmer hur er dag ser ut. Bjud bara de som står er allra närmast.

Eldorados bröllopsmanual - Ett bröllop att lita på. Till ett lågt pris.

Eldorados bröllopsmanual är en samling av våra bästa lärdomar och tips på hur ni kan skapa ett lyckat bröllop med en liten budget. Alla tips i bröllopsmanualen utgår från den bröllopsfest vi arrangerade för Sofia och Sebastian som vann Eldorados bröllopstävling till ett värde av 50 000 kronor. Klicka här för fler tips och inspirerande bilder i Eldorados bröllopsmanual.