Eldorados Lågprissommar

Sommarsemestern är för många en efterlängtad paus från vardagens alla måsten, men faktum är att var fjärde ung svensk känner ekonomisk stress inför sommarsemestern på grund av alla utgifter som ledigheten medför. Detta är ett av resultaten från vår senaste Kantar Sifo-undersökning (april 2024), där vi tagit tempen på hur unga svenskar känner inför sin sommarsemester. Undersökningen fick oss på Eldorado att börja fundera på hur vi som ett lågprisvarumärke kan bidra med handfasta tips på hur man kan semestra lite billigare.

Låt oss presentera Eldorados lågprissommar, en guide på hur du kan få en bra sommar till en billigare peng. Alla förtjänar ju en avkopplande semester i sommar, oavsett plånbok.

Semestra billigt i Sverige eller i ditt närområde

Visste du att en tredjedel av svenskarna väljer bort utlandssemestern för att istället njuta fullt ut av svensk sommar? Borta bra men hemma bäst! Att tillbringa sin sommar på hemmaplan minskar både boende- och transportkostnader och blir därför en billig semester. Med lite solig nyfikenhet kommer du nog märka att det finns mycket att utforska i din egen hemort. På med turisthatten och upplev lokala museer, naturområden och stadsfestivaler.

Fem favoriter:
- Big Crowd Factory Utomhusbio, Storstäderna
- Gripsholms slott, Mariefred
- Östersjöfestivalen, Karlshamn
- Cykla på Koster, Strömstad
- Zornmuseet, Mora

Åk kommunalt och spara pengar på semestern

Buss, båt, tåg eller tunnelbana? Ett riktigt lågprishack är att ta sig runt med kollektivtrafik i sommar. Många städer som ligger vid kusten har dessutom båttrafik inkluderat i den lokala linjetrafiken.

Tips! Flera av sveriges skärgårdar har exempelvis båtluffarbiljetter där du kan resa obegränsat med deras skärgårdsbåtar under kortets giltighetstid. Ett smidigt sätt för dig som vill upptäcka flera öar under ett par dagar!

Vandra, cykla och upptäck naturen

Alla vägar leder inte till Rom men den perfekta vandringsleden kanske ändå finns runt knuten! Med hundratals leder från norr till söder behöver du inte åka långt för en vandrings- eller cykelsemester. Att upptäcka naturen är både avkopplande och en billig sommaraktivitet. Utgå och avsluta din vandring på din hemadress och upplev det vackra i ditt närområde!

Tre vandringstips:
- Ätradalsleden, Ulricehamn-Limmared
- Vandring på Tosterön, Strängnäs
- Tresticklan Nationalpark, Dalsland

Tälta, campa eller bo billigt på semestern

Lågprissommar är att slippa bli snuvad på hotellets havsutsikt. För ett billigt semesterboende kan du köpa ett begagnat tält eller bädda om bilen till sängplats över natten och vakna upp till magisk svensk natur. Tack vare Allemansrätten kan du själv välja utsikt till morgonkaffet!

Om du inte är en campingperson kan du göra som i “The Holiday” och byta bostad med någon annan! Hör runt bland familj och vänner eller spana in hembytestjänster för ett budgetsmart semesterboende.

Ät billigt på semestern

Vi hävdar bestämt att frasen “gå ut och äta” faktiskt innebär “gå ut och äta”. Den perfekta måltiden är den som är både god, billig och lätt att packa med sig. Spana in våra bästa picknickrätter och andra billiga recept här.

Billiga sommaraktiviteter

Att hitta roliga och prisvärda aktiviteter under sommarsemestern kan vara både givande och ekonomiskt smart för dig och ditt sällskap. Genom att satsa på aktiviteter som är billiga eller gratis kan du njuta av semestern utan att spräcka budgeten.

Sju favoriter:
- Bada
- Spela kubb
- Sällskapsspel
- Boule
- Minigolf
- Frisbeegolf
- Paddla kajak eller kanot

*Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21 mars - 2 april 2024. Totalt intervjuades 1,049 personer i åldern 18-35 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.