Rotfruktssoppa med vitlökskräm och baguetter för ca 21 kr

Soppa är både gott, enkelt och billigt! I det här receptet tar vi tillvara på rotfrukternas mustiga och söta smaker. Soppan toppas med en krämig vitlökskräm och serveras med nybakad baguette. Rätten kostar cirka 21 kr per portion.

För 4 portioner: 

Ingredienser: 

4-5 st medelstora potatisar 
2 st medelstora morötter 
1 st medelstor palsternacka 
1/2 st rotselleri 
1 st gul lök 
2 msk tomatpuré 
2 dl vitvin 
1 liter vatten 
2 msk grönsaksfond 
2 krm salt 
Svartpeppar 
1 tsk vitvinsvinäger
200 g naturell färskost 
1 st vitlöksklyfta 
2-3 msk mjölk eller vatten 
Salt 
Minibaguetter

Tillagning: 

1. Blanda färskost, mjölk/vatten, riven vitlök och salt. Ställ åt sidan. 
2. Sätt på ugnen och grädda baguetterna enligt anvisningar. 
3. Finhacka gullöken. 
4. Skala och tärna rotfrukterna i lika stora bitar. Hetta upp olja i en kastrull. 
5. Fräs på löken och rotfrukterna i 2-3 min under omrörning utan att det tar färg. 
6. Klicka i tomatpuré och fräs ytterligare i 2 min under omrörning. 
7. Ha i vitt vin och rör om, låt puttra 1-2 min. 
8. Ha sedan i vatten, fond och smaka av med salt och peppar. På med lock och låt puttra på medelvärme i 15 min eller tills rotfrukterna är mjuka. 
9. Smaka av med vitvinsvinäger och salt.

Tips! 

Om du vill ha soppan ännu matigare kan du addera kyckling för ca 7 kr per portion eller bönor för ca 2,5 kr per portion.